© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand. 

Libakex med böndipp

Snabbmat hemma hos oss är ta lite av det som finns och fylla ett bröd med olika goda grejer. Fyllt libabröd kan i perioder bli återkommande snabba middagar. Oftast blir det ett eller två stycken bröd kvar i påsen och då gör jag alltid libakex. Skär helt enkelt upp bröden i lagom stora bitar, vänd i olivolja och lite salt och ev torkad rosmarin (gott!) och rosta i ugnen ca 5 minuter. Supergott att dippa i olika röror. Här är en enkel böndipp på vita bönor, lite majonnäs och paprikapulver som går enkelt att svänga ihop till kexen! 

1 förpackning små vita svenska bönor

3 msk majonnäs

1 msk olivolja

1 tsk paprikapulver

2 stora vitlöksklyftor

1 tsk salt

1/2 citron, saften

Mixa helt enkelt bara samman alla ingredienser till en krämig dipp!

Granskottssirap

Vi har gjort granskottssirap! Det är verkligen så himla härligt att kunna ringla över sirap med smak av skogen på frukostpannkakorna. Det är även superenkelt att göra. Det gäller bara att hinna med att plocka de fina skotten som kommer under tidig sommar.

Det enda du gör är att varva råsocker och granskott i en väl rengjord glasburk med lock. Se till att det är samma mängd. Sedan låter du det bara stå på fönsterbrädan i sol så kommer sockret sakta smälta och ta smak av granskotten. Rör om lite då och då och låt stå i ca 3 veckor. När sockret smält helt så sila av och häll upp i glasburk. 

Klart! 

Tunnbrödskex

Att göra tunnbrödskex är superenkelt och hur gott som helst. De som går att köpa i butiken kostar verkligen skjortan och jag förstår inte riktigt varför en handlar det när det är så enkelt och så mycket billigare att göra hemma. Det är också perfekt att ha för vana att göra kex på överblivet torrt tunnbröd istället för att slänga. Det kan vara på det köpta eller det hembakta brödet.

Dela bara brödet i lagom stora bitar, lägg på plåt, ringla över lite olivolja och salta. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 5 min. Håll lite koll, det går fort!

Njut sedan av salta kex som de är eller toppa med goda röror.

Här nedan finns recept på två olika röror vi brukar ha på våra kex. 

Tunnbrödskex med vit bönröra & morotsmarmelad

En superenkel bönröra med näringsjäst som ger en lite ostig smak. Toppat med en morotsmarmelad. Morötter är en råvara som finns att köpa svensk eko året runt så vissa stunder av året då det inte är säsong för andra smarriga frukter och bär så gör vi morotsmarmelad! Vi smaksatte denna med riven ingefära men tänker att det annars skulle vara väldigt gott att koka med färsk timjan eller rosmarin för en örtig morotsmarmelad, det kommer vi testa nästa gång!

Bönröran

förp små vita svenska bönor

2 msk näringsjäst

2 msk vatten

1/2 citron, saften

Gör såhär:

Mixa bara samman alla ingredienserna till en krämig röra.

Morotsmarmeladen

150 g riven morot

1 citron, zesten & saften

2 msk finriven ingefära

2 dl vatten

100 g råsocker

Gör såhär:

Koka upp riven morot, ingefära, citron och vatten och låt koka i 10 minuter.

Tillsätt sockret, blanda samman och låt koka ytterligare 15 minuter.

Häll upp i steriliserad glasburk. Recepten räcker till en lite burk marmelad.

Ät kexen med bönröran, morotsmarmeladen och lite färsk timjan!

Tunnbrödskex med tahinikräm & äpple

Den här krämen är superenkel att mixa ihop och är verkligen såå god. Jag gör den på mörk tahini gjord på rostade oskalade sesamfrön. Den ljusa sesampastan ger en helt annan smak och konsistens så jag rekommenderar den mörka till det här receptet! Tillsammans med något sött, i det här fallet dadelsirap, men det går lika bra med honung eller agavesirap, går det att käka krämen endast som den är, toppa på frukostgröten eller som här, bre ett lager tahinikräm på ett tunnbrödskex och toppa med krispigt äpple!

 

6 msk tahini 

4 msk dadelsirap

6 msk vatten

1 citron, saften

1 nypa salt

skivat svenskt äpple

Mixa bara samman alla ingredienser till tahinikrämen.

Klart!

Karamelliserat surdegsbröd med färskost & rabarberkompott

Några skivor surdegsbröd över? En skvätt sylt, marmelad eller kompott i kylen? Det var lite så den här desserten kom till. Karamelliserat bröd toppat med färskost och rabarberkompott från vårens infrysta rabarber.  

4 skivor surdegsbröd

2 msk kokosolja eller smör

0,75 dl råsocker

Färskost

200 g rabarber

100 g råsocker

1 tsk mortladkardemumma

1 krm vaniljpulver

Rostad kokos

Gör såhär:

Skär bröden i mindre bitar. Smält kokosoljan eller smöret tillsammans med sockret i en stekpanna till en karamell. Stek brödbitarna i karamellen och lägg över på bakplåtspapper för att svalna. Koka ihop rabarber, råsocker, kardemumma & vanilj till en kompott. Låt svalna. Toppa brödbitarna med lite färskost, rabarberkompott och hackad rostad kokos.

Tips: Köper du rostad kokos som ser blek ut, rosta igen hemma för att få fram en fantastisk smak av rostad kokos!

Aioli på kikärtsspad

När jag gjorde denna för första gången var jag helt till mig. Så enkelt och så gott och så himla roligt när kikärtsspad och olja tillsammans ändrar form på det här viset. Det är också så otroligt bra då en tar vara på kikärtsspadet som man tidigare bara har slängt.

 

Ger ca 2,5 dl

0,5 dl spad från kikärtor

2 dl neutral rapsolja

1 msk dijonsenap

1 msk äppelcidervinäger

1 vitlöksklyfta

½ citron, både zesten och saften

Salt & peppar

 

Gör såhär:

Mixa samman spadet från kikärtorna med oljan, dijonsenap och äppelcidervinäger till en krämig majonnäs. Smaksätt med vitlök, citron, salt & peppar. Klart! 

Rostade kikärtor med paprika & chili

Rosta kikärtor knapriga är superenkelt och passar utmärkt som topping på soppan eller på en sallad eller bara käka som de är. När de kommer ut ur ugnen är det bara att blanda med valfri kryddning. Här med paprika & chili!

1 förp kikärtor

2 msk olivolja

1 tsk paprikapulver

1 tsk chiliflakes

1 tsk flingssalt

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader och skölj kikärtorna.

Låt rinna av ordentligt eller torka lite lätt med papper så att de blir lite torrare.

Blanda med olivolja.

Lägg på plåt och rosta i 20 minuter, tills de blivit hårda. Ta ut och blanda kikärtorna med kryddorna.

Majonnäs på oljan från soltorkade tomater

Något som ofta blir ståendes i mitt kylskåp är oljan från soltorkade tomaterna. Den har supergod smak men lite för stark soltorkadtomatsmak för att till exempel steka i tycker jag. Däremot så funkar den jättebra att mixa samman med bönspad till en krämig majonnäs. Passar bra till ugnsrostad potatis eller i en matig wrap. Dubbla receptet om du har fler burkar ståendes därhemma. Ett tips på hur du kan ta tillvara på oljan!

 

Ger ca 1,5 dl

0,25 dl spad från vita bönor eller kikärtor

1 dl soltorkadtomatolja

Salt&peppar

 

Gör såhär:

Mixa samman bönspad och oljan. Smaka av med salt och peppar!

ny.png