© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand. 

Grön ärtsoppa & rågbröd med morotshummus

Gröna ärtor är en av våra favoritråvaror just nu. Det finns svenska ekologiska ärtor i frysdisken att köpa året runt och vi använder dem ofta i vår matlagning. Här är en superenkel och snabb ärtsoppa som är återkommande hemma hos Nora. Här toppade vi med havrefraiche och frön men det är även väldigt gott med hackad soltorkad tomat. Till soppan åt vi rågbröd med en smarrig morotshummus och rödbetsgroddar på!

 

Soppan

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl vitt vin

500 g frysta gröna ärtor

vatten

en burk havrefraiche

salt & peppar

Gör såhär:

Grovhacka löken och vitlöken och stek i olja tills löken mjuknat. Tillsätt 1 dl vitt vin, ärtorna och fyll på med vatten tills de är täckta. Låt koka upp. Tillsätt havrefraiche och mixa tills soppan är slät. 

Morotshummus

Supergod hummus att svänga ihop om en har några överblivna kokta eller rostade morötter över i kylskåpet. Gula ärtorna går att byta ut mot en förpackning vita bönor eller kikärtor om det är det som finns där hemma.

4 morötter

2 dl kokta gula ärtor

3 msk olivolja

2 msk äppelcidervinäger

3 tsk salt

2 tsk paprikapulver

2 tsk spiskummin

2 vitlöksklyftor

0,5 tsk chilipulver

1 msk tahini

2 msk vatten

Gör såhär:

Om du ej har förkokta morötter hemma redan och är sugen på att göra denna så hacka 4 morötter i mindre bitar och rosta mjuka i ugnen i 225 grader i ca 15 min. Låt svalna och mixa samman med övriga ingredienserna. Späd med vatten till önskad konsistens.

Örtig linssoppa

En superenkel mustig linssoppa med lagerblad och örter. Ingredienserna till den här soppan finns alltid hemma så detta är en riktig vardagsräddare! Den går snabbt att göra, är billig och miljövänlig. För lite extra lyx toppa med något creamy och lite färska kryddor!

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

Olivolja

2,5 dl röda linser

1 burk krossade tomater

7 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

3 tsk torkad timjan

2 tsk torkad persilja

2 tsk torkad basilika

2 tsk paprikapulver

2 msk äppelcidervinäger

5 lagerblad

salt & peppar

Gör såhär:

Skala och hacka lök och vitlök fint. Stek i olivolja några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka tills linserna börjat mjukna. Ca 15-20 minuter. Lite beroende på om en fördrar al dente på linserna eller lite mer mosiga. Smaka av med salt & peppar. Servera med ett gott bröd, en klick valfri crème fraîche och lite god olivolja.

Majssoppa med aioli &

rostade kikärtor

En enkel snabblagad soppa med kokosmjölk. Det är gott att bryta av majsens & kokosmjölkens sötma med hettan från kryddorna. Vid säsong hacka ner lite färsk chili. Till soppan är det gott att servera med aioli och rostade kikärtor. Perfekt att ta tillvara på kikärtsspadet och göra en aioli på det när du ska äta kikärtor. 

 

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

Olivolja

2 potatisar

2 förp ekologisk majs, ej konservburkar

7,5 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärning

1 burk kokosmjölk

3 tsk cajunkrydda (paprika, chili, vitlök)

2 tsk chiliflakes

1 tsk gurkmeja

Salt, peppar & citron

 

Gör såhär:

Hacka lök och vitlök och fräs i olivoljan. Hacka potatis och häll av vätskan från majsen och släng ner i kastrullen. Tillsätt alla kryddor och låt fräsa några minuter. Tillsätt vatten, grönsaksbuljongtärning & kokosmjölk och koka tills potatisen är mjuk. Mixa slät och smaka av med salt, peppar och citron. 

Rostade kikärtor

1 förp kikärtor

2 msk olivolja

1 tsk paprikapulver

1 tsk chiliflakes

1 tsk flingssalt

 

Sätt ugnen på 175 grader och skölj kikärtorna. Torka torra och blanda med olivolja. Lägg på plåt och rosta i 20 minuter. Ta ut och blanda kikärtorna med kryddorna.

Aioli

0,5 dl kikärtsspad

1 msk dijonsenap

1 msk äppelcidervinäger

2 dl rapsolja

2 små vitlöksklyftor

Citron, salt & peppar

 

Det är superenkelt, mixa bara ihop kikärtsspad, dijonsenap, äppelcidervinäger och rapsolja. Riv i vitlöksklyftor och smaka av med citron, salt och peppar. Klart!

Sötpotatissoppa med äpple & ingefära

En varm och höstig soppa med lite hetta! Det går även att byta ut sötpotatisen mot pumpa eller morot om en skulle ha det hemma istället.

 

Till 4 personer

1 gul lök

2 vitlöksklyftor, skivade

6 cm ingefära

½ till en hel chili, beroende på hettan, smaka av chilin och känn efter

Olivolja

2 äpplen

1 stor sötpotatis (450 g)

1 liter vatten

3 msk lantbuljong

1 tsk gurkmeja

1 burk kokosmjölk

2 dl persilja, färsk eller fryst

Salt & peppar efter smak

 

Gör såhär:

Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olivolja. Hacka äpplen och sötpotatis och stek med en stund. Tillsätt vatten, buljong, gurkmeja och salt. Koka tills potatisen är mjuk. Ca 10 minuter beroende på hur stora potatisbitar du gjort. Tillsätt kokosmjölk och persilja, koka upp och smaka av med salt och peppar.

Mixa soppan slät och servera med hackade äpplen som är marinerade i lite olivolja, citron, persilja, salt. & peppar och med krispiga krutonger.

Recept & foto finns med i Mer Smak nr 11 2018

ny.png