© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand. 

Tofuburgare med hoisingurka, chilimajo & jordnötter

Älskar kombinationen av den smakrika hoisinsåsen med den krispiga tofun, chilimajon, mjukt bröd, krispiga råa grönsaker, koriander och jordnötter. Denna rätt äter vi som burgare i hamburgerbröd eller som wrap i libabröd. Ta det du har hemma eller köp det brödet du föredrar. Jag har även bytt ut gurkan ett par gånger till skivat äpple, är också väldigt gott. Hoisinsås gör du enkelt själv eller köper färdig från asiatiska hyllan! 

 

Till 4 personer:

3 morötter

rödkål, ca 1/4 av ett litet rödkålshuvud

1/2 gurka

1,5 dl hoisinsås ( se recept nedan )

2 vårlökar 

1/2 kruka koriander

1,5 dl majonnäs

1,5 msk sriracha

1 dl jordnötter

400 g tofu

0,5 dl mjöl

1 ägg

2 dl panko

2 msk svarta sesamfrön

bröd

Gör såhär:

Skala och strimla morötter och rödkålen.

Skiva gurka, lägg i skål, strö över lite salt och låt stå och vätska sig lite. Krama ur vätskan ur gurkan och blanda samman med hoisinsåsen, hackad koriander och skivad vårlök.

Blanda majonnäs med sriracha.

Hacka jordnötterna grovt.

Skiva tofun i 4 bitar och panera. Först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko blandat med sesamfrön. Stek gyllene i rikligt med olja. Låt rinna av på hushållspapper.

Värm på bröden lite och lägg på hoisinmarinerad gurka, tofun, morötter, rödkål, chilimajo, hackade jordnötter, koriander, eventuellt lite machésallad om det finns hemma och ringla lite extra sriracha över för extra hetta. Färdigt!

Hoisinsås:

6 msk kinesisk soja ( viktigt att det är kinesisk!)

3 msk jordnötssmör

2 msk flytande honung

3 tsk risvinäger

4 tsk sesamolja

2 klyftor riven vitlök

2 tsk sriracha

pepper

Blanda bara samman alla ingredienserna. Smaka av med peppar och tillsätt mer sriracha om ni gillar starkt!

Ljummen rödbetssallad med matvete, stekt bröd, bondbönor & ärthummus

Detta är en matig ljummen sallad på nästan helt svenska ingredienser. Ugnsbakade rödbetor med matvete, stekt bröd och stekta bondbönor. Vi använde bondbönor från nordisk råvara men det går lika bra med valfria färdigkokta bönor om en har det hemma. Lite ärtskott, rödbetsgroddar, grön sallad, persilja, rostad havre och pumpakärnor  på det!

Receptet är beräknat till 4 personer.

Den gröna ärthummusen är superenkel att mixa ihop och görs ofta hemma hos oss, för att det är så gott helt enkelt.

1 kg rödbetor

3 dl matvete

4 skivor surdegsbröd (perfekt om en har lite torrt bröd över hemma)

1,5 dl bondbönor 

Sallad

Ärtskott

Rödbetsgroddar

Persilja

Rostad havre & pumpakärnor

olivolja

vitlök

Ärthummus

250 g tinade gröna ärtor

1 msk mörk tahini

Zest & skal från en citron

1 msk olivolja

tesked salt

1/2 tesked peppar

Gör såhär:

Börja med rödbetorna, dela dem på mitten om de är väldigt stora, annars baka dem som det är bara. Lägg på plåt, ringla över rikligt med olivolja och salta. Blanda väl och släng in i ugnen på 200 grader tills de har en innertemperatur på 95 grader. Ca 30 min tog det för mig men det beror helt på storleken. De ska vara mjuka men med lite kärna inuti.

Koka matvete enligt anvisningarna på förpackningen och likaså med bönorna.

Mixa ihop alla ingredienser till ärthummusen och ställ i kyl fram till servering.

Dela surdegsbrödet i lagom stora kuber och stek sedan de kokta bönorna tillsammans med brödet i rikligt med olivolja. Smaksätt med vitlök.

Låt rödbetorna svalna något, skala och dela dem i mindre bitar. Blanda rödbetor, matvete, bönorna och brödet med de övriga ingredienserna till salladen i en stor skål. Toppa med crunchiga frön, nötter eller rostad havre. Ät tillsammans med ärthummusen.

Tips! Blanda ihop en senap&honungsvinegrätt på dijonsenap, honung, olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar och ringla över. Syrligt, starkt och gott till!

Quinoasallad med rödkål, äpple, krispig tofu, sojasås & chilimajo

Denna rätt är inspirerad av en tofubowl jag åt i Örebro för många år sedan. Idag utgår vi helst ifrån svenska råvaror i säsong när vi lagar vår mat och därför har vi bytt ut en del ingredienser som fanns med när jag försökte efterlikna denna fantastiskt goda bowl första gången som bland annat innehöll mango, avokado och ris. Det blir minst lika gott med svenskt odlad vit quinoa från nordisk råvara och ett sötsyrligt svenskt äpple istället för mango!

2,5 dl quinoa 

4 dl vatten

1 tsk salt

2 msk risvinäger

3 msk sesamolja

1/4 rödkål

6 små eller 3 stora salladslökar

Två nävar valfria gröna blad

250 g gröna sojabönor

4 svenska äpplen

3 msk svarta sesamfrön

250 g marinerad tofu

Några matskedar maizena

Koriander

 

Sojasås

1 dl japansk soja

30 g riven ingefära

2 rivna vitlöksklyftor

2 lime, zest & saft

4 tsk farinsocker

1/2 chili, finhackad

 

Chilimajo

1,5 dl valfri majonnäs

2 tsk sriracha

 

Gör såhär:

Skölj quinoan noga och koka i saltat vatten ca 15 minuter. Låt svalna något och tillsätt risvinäger, sesamolja och 1 msk svarta sesamfrön.

Strimla rödkålen och hacka salladslöken.

Tina sojabönorna och hacka äpplena.

Blanda samman quinoan med äpplet, rödkålen, salladslöken, valfria gröna blad och sojabönorna och toppa med svarta sesamfrön.

Skär marinerad tofu i lagom stora kuber, antingen färdigköpt marinerad eller marinera själv dagen innan i soja, chili, vitlök och ingefära.

Vänd runt kuberna i maizena och stek krispiga i rapsolja på hög värme.. De blir krispiga på utsidan och mjuka och goa på insidan.

Blanda samman alla ingredienser till sojasåsen.

Blanda samman majonnäs med srirachan.

Ringla sojasåsen över salladen vid servering, släng på massa koriander, toppa med krispig tofu och käka med chilimajon! 

Vintersallad med hummus på gula ärtor & soltorkad tomat

När vi gjorde besök hemma hos Nora bjöds det på denna sallad på grönsaker som är i säsong året om. Salladen går lätt att anpsassa efter aktuell säsong, men är också perfekt att laga rakt av en vinterdag när en vill äta grönsaker. Ärtskott odlar du lätt själv året om, genom att blötlägga gula ärtor och hälla ut dem på jord! Det tar ca 2 veckor innan de går att skörda.


Hummusen är gjord på ekologiska svenska ärtor, som fått ligga i blöt över natten och sedan förkokats.
 

Salladen:

Rödkål

Vitkål

Grönkål

Morötter

Pumpakärnor

Äpple

Bönor, jag använde favabönor men
vilka som helst går bra!

Ärtskott (superenkelt att odla själv året om!)

Rosmarin

 

Hummus:

Ekologiska gula ärtor

Soltorkade tomater

Gör så här:
Skär alla grönsaker i lagom stora salladsbitar. Stek den hackade vitkålen och moroten tillsammans med 
pumpakärnorna och bönorna. Krydda med salt och rosmarin. Stek någon minut tills allt är varmt. Ett tips är att skala bönorna innan, just favabönor har ett tjockt skal. 

Blanda de varma grönsakerna med de kalla och gör hummusen. Lägg önskad mängd gula ärtor (förkokta) i en mixer, tillsammans med en burk soltorkade tomater och hälften av oljan ur burken. Tänk ungefär dubbelt så mycket ärtor som tomater. Mixa till en hummus och smaka av. Tillsätt mer olja, tomat eller ärtor efter smak.

Grönärtsbollar & gulärtshummus med quinoa, rödbeta, picklad morot, rödlök & rostade kikärtor

Vi älskar ärtor! Det går att få tag på svenskt odlade ekologiska året om, de är proteinrika och supergoda. Här har vi gjort gröna vegobollar av gröna ärtor och en hummus på gula ärtor. Till detta åt vi ugnsbakad rödbeta, picklade morötter med ingefära & chili, krispig rostad grönkål, rödlök, quinoa och rostade kikärtor!

Grönärtsbollar

300 g gröna ärtor, tinade

200 g gröna sojabönor, tinade

1 dl fryst eller färsk persilja

0,5 dl fryst eller färsk basilika

1 dl mixade rostade solrosfrön

2 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1,5 msk äppelcidervinäger

Någon form av frö att rulla i:

 Hampfrö, sesamfrö, mixade solroskärnor

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa samman alla ingredienser till en bitig massa, forma till bollar och rulla i valfria frön. Lägg på plåt och baka i ugnen i ca 20 min. Vänd dem efter halva tiden.

 

Gulärtshummus

2 dl kokta gula ärtor

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1,5 msk äppelcidervinäger

1,5 tsk salt

1,5 tsk spiskummin

2 msk vatten

 

Gör såhär:

Blötlägg och koka ärtorna enligt förpackningen. Mixa samman med övriga ingredienser och späd med vatten till önskad konsistens.

 

Linspasta med rostade grönsaker, pesto & mozzarella

En snabb linspasta som är enkel att variera efter säsong. När tomaterna kommer är det fantastiskt att ugnsrosta cocktailtomater hela med resterande grönsaker och slänga på massor av basilika när pastan är klar. Nu i dessa tider är ju kål fantastiskt och en av mina favoriter är savoykålen. Peston är en fastare variant än den väldigt oljiga en kanske är van vid att köpa. Mixa ner grönsaker efter säsong i peston, här tog jag grönkål och skalet från morötterna som bas. Medans grönsakerna är i ugnen, koka pastan och mixa ihop peston så är denna middag klar på ett kick!

 

250 g linspasta

4 morötter

2 vitlöksklyftor

5 blad från en stor savoykål

125 g sojabönor

2 ekologisk mozarella

Olivolja, salt & peppar

 

Pesto

2 grönkålskvistar, bladen

Skalet från morötterna

1 kruka basilika

1 stor vitlöksklyfta

Saften från ½ citron

2 dl rostad mandel

2 dl parmesan

0,75 dl olivolja

Salt & Peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader, skala morötterna och skär i bitar, strimla vitlöken. Lägg i ugnsform, ringla över olivolja, salt och peppar och rör runt.

Rosta i ugnen ca 10 minuter, tillsätt sedan strimlad savoykål och rosta ytterligare 5 minuter.

Snabbtina sojabönorna genom att slå över lite kokande vatten. 

 

Koka linspastan enligt anvisningarna och mixa samman alla ingredienserna till peston i en matberedare. Häll av pastavattnet och blanda linspastan med grönsakerna i ugnsformen,

bryt mozzarellan i bitar och lägg på, klicka ut peston

och släng på några hackade mandlar för extra textur.

Detta är en rätt som jag ofta slänger ihop hemma. Den går fort, är billig och går att variera efter vad som finns i kylskåpet och vad som är i säsong. Lite rotfrukter i lagom stora bitar får rostas i ugnen, under tiden rostar jag lite solrosfrön i en stekpanna med salt, blandar ihop en olivolja&örtblandning att slå på när rotfrukterna är klara och sedan slänger ihop en sås. Väldigt gott är det med en enkel chilimajonnäs på majonnäs och sriracha men här serveras den med en coleslaw. Det tar lite längre tid och har en längre ingredienslista men är lite matigare till.

 

8 mellanstora potatisar

4 morötter

4 vitlöksklyftor

Olivolja, salt & peppar

3 stjälkar grönkål, bladen

1 förp kikärtor

1 dl solrosfrön, rostade

 

Oljeblandning

3 msk olivolja

0,5 dl hackade färska eller frysta örter

1 tsk chiliflakes

Salt & peppar

 

Coleslaw med rödkål

3 dl riven rödkål

1 stor morot

0,25 dl kikärtsspad

1 dl rapsolja

1 msk äppelcidervinäger

2 msk dijonsenap

1 msk sriracha

2 msk kapris

Salt & peppar

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader och hacka potatis och morötter i lagom stora bitar. Skala och skiva vitlöken. Lägg på plåt, ringla olivolja över, salta & peppra och blanda runt. Rosta i ugnen ca 15 minuter. Ta bladen från grönkålen och krama med lite olivolja och strö över på plåten och rosta i ca 5 minuter till. Grönkålen ska ha blivit lite krispig och potatisen ska vara klar.

 

Häll av ett paket kikärtor men spar spadet. Skölj kikärtorna. Blanda samman alla ingredienser till oljeblandningen och slå över rotfrukterna när de är klara i ugnen. Tillsätt kikärtorna på plåten och blanda runt.

 

Riv rödkålen och morötterna på ett rivjärn. Mixa samman kikärtsspad, rapsolja, vinäger, dijonsenap och sriracha. Tillsätt hackad kapris, rödkålen och morötterna och blanda runt. Smaka av med salt & peppar.

Ugnsrostade rotfrukter med örtolja, kikärtor & solrosfrön

Tunnbröd med tre sorters kål, mandel, äpple & sriracha

 

Vi älskar olika sorters brödrullar med massa goda grejer i. Här med krämig hummus, stekt savoykål med mandel, krispigt sötsyrligt äpple, marinerad rödkål och sriracha som bryter av med en god hetta. På bilden användes rå grönkål men det blir snäppet godare om du rostar grönkålen krispiga. För lite extra crunch tillsätt ännu mera rostad mandel när du monterar sen. Se receptet på bröden under kategorin bröd.

 

100 g grönkål, olivolja & salt

350 g rödkål, ca ¼ huvud

Saften från ½ citron

några matskedar olivolja

 salt & peppar

260 g savoykål

2 msk rapsolja

0,5 dl spansk ekologisk mandel

3 svenska äpplen

 

Hummus

1 förp kikärtor eller gula ärtor

2 små vitlöksklyftor eller en stor

1 tsk spiskummin

1,5 tsk salt

Saften från ½ citron

1 msk vatten

Peppar

 

 

Gör såhär:

Riv grönkålsbladen i mindre bitar och massera in dem med lite olivolja & salt. Rosta krispiga i ugnen på 200 grader i ca 8 min. Riv eller strimla rödkålen tunt och massera in citron, olivolja, salt & peppar. Skiva äpplena. Strimla savoykålen och hacka mandlarna och stek i rapsolja i några minuter. Salta & peppra. Mixa samman alla ingredienser till en slät hummus. Den blir ganska salt men det är gott till. Bred ett lager hummus på ett bröd, ha på lite srirachasås, tillsätt stekt savoykål, marinerad rödkål, några äppelskivor och krispig grönkål. Rulla ihop och ät! 

Tunnbröd med hummus, rödbeta & fetaost

Min favoritkombo är ändå rödbeta, fetaost eller getost, lite honung och något rostat nötigt. Här med solrosfrön. Den här rullen ser jag som en lite lyxigare sådan då osten är tillsatt. Se mejeriprodukter men framförallt ost som en lyxvara och njut lite extra när du väl köper det. Hummusen ger krämighet, sälta & en mild smak av spiskummin till.

 

350 g rödkål

Saften från ½ citron, olivolja, salt & peppar

4 rödbetor

1 dl solroskärnor

1 paket ekologisk fetaost

Gröna blad efter säsong

Honung

 

Hummus

1 förp kikärtor

2 små vitlöksklyftor eller en stor

1 tsk spiskummin

1,5 tsk salt

Saften från ½ citron

1 msk vatten

Peppar

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader och skiva rödbetorna tunt, gärna med hjälp av mandolin. Fördela på en plåt, ringla olivolja och salt över och rosta i ugnen ca 10 minuter, beroende på tjockleken på rödbetorna men de ska hinna bli mjuka. Riv eller strimla rödkålen tunt och massera in citron, olivolja, salt & peppar. Rosta solroskärnorna i torr stekpanna med lite salt. Smula fetaosten. Mixa samman alla ingredienser till en slät hummus. Bred ett lager hummus på bröden, tillsätt ugnsrostad rödbeta, fetaost, honung, solroskärnor, rödkål & några gröna blad efter säsong. Klart! 

ny.png