© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand. 

Lantgryta med rotfrukter & bönor, örtkräm & krutonger

Rotfrukter och bönor kan en med gott samvete äta hur mycket som helst av. Båda går att köpa svenskt ekologiskt året runt, det är billigt, mättande, hälsosamt, ja bra mat helt enkelt. Den här grytan är en sådan där gryta som en kan ta lite av det en har hemma. Blandade rotfrukter med blandade bönor, lite kryddor och en skvätt grädde. Lite vin om det skulle finnas också. För extra lyxigt brukar vi äta denna med en örtkräm, krispiga krutonger och lite färsk timjan!

Grytan

750 g rotfrukter, vi tog:

6 små potatisar

3 morötter

1 palsternacka

1 bit rotselleri

1 bit kålrot

2 vitlöksklyftor

4 bananschalottenlökar, delade i stora bitar

Olivolja att steka i

2 dl vitt vin

3 tsk torkad timjan

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk chiliflakes

1,5 msk grönsaksbuljong

6 dl vatten

2 dl valfri grädde

1/2 citron, saften

2 förpackningar valfria bönor

Salt & Peppar

 

 

Gör såhär:

Hacka rotfrukterna i ojämna lagom stora bitar. Skiva vitlöken tunt. Skala bananschalottenlökarna och dela i större bitar. Hetta upp några matskedar olivolja och fräs vitlök och lök i några minuter. Tillsätt rotfrukterna och fräs ytterligare. Tillsätt vinet och låt koka några minuter. Tillsätt kryddor, buljong, vatten och grädde och låt koka ihop ca 10 minuter. Tillsätt avrunna bönor och koka tills rotfrukterna känns klara. Smaka av med salt och peppar!

 

Örtkräm

2 dl färska eller frysta örter, vi tog: 

basilika & persilja

1 vitlöksklyfta

0,5 dl olivolja

2 dl valfri creme fraiche 

Zest från 1 citron och saften från 1/2 citron

Salt & peppar

 

Mixa örterna med olivolja och vitlöksklyftan till en örtolja. Blanda samman med creme fraiche, tillsätt citron och smaka av med salt & peppar.

Het gryta med aioli, grönkålskrisp & tunnbröd

En matig gryta med lite hetta. Släng ner det som är i säsong, nu så är rotfrukter och kål en självklarhet för mig att laga mat på. Denna gryta går att variera efter vad en har hemma. Hacka ner lite rotfrukter, tillsätt smarriga kryddor, kikärtor och linser så har du en mättande gryta som räcker långt. Allra godast och lyxigast blir den med aioli och grönkålskrisp som sedan äts med nybakat tunnbröd.

2 potatisar

2 morötter

Ett halvt litet blomkålshuvud

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

Olivolja att steka i

1 äpple

2 msk tomatpuré

1 msk äppelcidervinäger

2 grönsaksbuljongtärningar

2 tsk paprikapulver

3 tsk spiskummin

2 tsk chiliflakes

1 paket saffran

1 dl linser

1 burk krossade tomater

7,5 dl vatten

Salt & Peppar

 

Gör såhär:

Stek lök & vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt hackad potatis, morot, äpple och blomkålen och fräs med. Tillsätt tomatpuré och alla kryddor och stek med en liten stund. Tillsätt sedan krossade tomater, linser, kikärtor, grönsaksbuljong, vatten och äppelcidervinäger och låt koka tills potatisen börjar mjukna. Smaka av med salt och peppar.

Aioli

0,5 dl kikärtsspad

1 msk dijonsenap

1 msk äppelcidervinäger

2 dl rapsolja

2 små vitlöksklyftor

Citron, salt & peppar

 

Det är superenkelt, mixa bara ihop kikärtsspad, dijonsenap, äppelcidervinäger och rapsolja. Riv i vitlöksklyftor och smaka av med citron, salt och peppar. Klart!

 

Grönkålskrisp

100 g grönkål

Olivolja & Salt

 

Dra grönkålsbladen i lite mindre bitar och lägg på plåt. Ringla lite olivolja över och strö på flingssalt. Massera in olivoljan och saltet i grönkålen och rosta i ugnen ca 8 minuter på 200 grader. Håll lite koll så att de inte bränns i ugnen!

 

Snabbt tunnbröd

3 dl dinkelmjöl + till utbakningen

2 dl majsmjöl

1 tsk salt

2 msk olivolja

2,5 dl ljummet vatten

 

Ett snabbt tunnbröd som inte behöver jäsa. Passar bra till grytor eller som tortilla med fyllning.

 

Blanda vatten, olivolja och salt i en skål. Rör om. Tillsätt dinkelmjöl och majsmjöl och blanda samman till en deg. Den blir ganska kladdig men det gör inget. Stjälp upp degen på en mjölad yta och dela i 8 lika stora delar. Forma degen genom att trycka den i mjölet till små runda degämnen. Kavla ut och stek bröden i en torr stekpanna på medelvärme. Tillsätt hela tiden lite mjöl när du kavlar ut dem så att de inte fastnar i bordet. Stek ca 3 min per sida och lägg sedan bröden uppepå varandra i en kökshandduk så att de inte torkar.

ny.png