© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand. 

Somrig frukostskål med crunchig granola

Godaste frukosten just nu. Kombinationen jordnötssmör och jordgubbar är bara så himla god. Denna frukostskål är en blandning av chiapudding, sojayoghurt, jordnötssmör, skivade jordgubbar och toppad med en crunchig granola gjord på ett ihopmix av dadlar och jordnötssmör. Skålen är helt glutenfri, laktosfri, vegansk och supersmarrig!

Granolan, ger ca 1 liter:

2 dl glutenfria havregryn

1 dl rågflingor

1 dl dinkelflingor ( vid helt glutenfri ta extra havregryn istället)

1 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

1 dl kokosflingor

1 dl hampafrön

5 hackade dadlar

1 dl linfrön

10 st dadlar

3 msk jordnötssmör

4 msk vatten

Ev någon deciliter valfria nötter (Extra lyxigt)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman alla torra ingredienser. Mixa jordnötssmör, dadlar och vatten till en kräm. Massera in krämen i de torra ingredienserna och sprid ut smulet på en plåt. Släng in i ugnen i ca 30 min och ta ut och blanda om ett par gånger under tiden. Förvara i lufttät burk!

Frukostskålen till 2 personer:

3 msk chiafrön

2 dl havremjölk

2 dl grekisk sojayoghurt

2 dl granola

Ett gäng skivade jordgubbar

2 msk jordnötssmör

Valfri sirap

Gör såhär:

Blanda samman chiafröna med havremjölken kvällen innan och låt stå i kylen. På morgonen: dela upp chiapuddingen på två tallrikar, fyll på med yoghurt, jordgubbar, granola, jordnötssmör (för jordnötssmörsälskare är ett tips att ta lite extra!) och för den som gillar sött ringla lite valfri sirap uppepå. Jag gillar sådana här blandskålar då en får lite av varje och tillsammans med den extra crunchiga granolan så blir denna frukost att kännas nästan som en dessert.

Granola

Jag gillar att göra granola, fylla i en loppisfyndad glasburk och ge bort. Perfekt liten gåva att ha med sig. Här är vårt grundrecept på granola som går att variera i det oändliga. Ta de gryn och frön du har hemma bara och rosta i lite olja, vatten och honung. Tillsätt hackad torkad frukt och nötter om en så vill. Några teskedar kanel och kardemumma är också supersmarrigt om en gillar det! Receptet ger ca 1,5 liter.

4 dl havregryn

3 dl rågflingor

3 dl dinkelflingor

2 dl kokosflakes

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl solrosfrön

Ev 2 tsk kardemumma & 2 tsk kanel

0,5 dl honung

1 dl vatten

0,5 dl neutral olja

Hackad frukt såsom dadlar, aprikoser, russin

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda vatten, olja och honung för sig tills honungen löst sig. Häll på vätskan över grynblandningen och krama in i det torra, sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och rör ofta för att få en jämn rostning. Låt svalna och tillsätt hackad torkad frukt. Förvara i lufttät burk!

Overnight oat med äpple & mandelsmör

Bästa vardagsfrukosten är helt klart overnight oat. En blandar ihop havregryn, eller rågflingor eller dinkelflingor med chiafrön eller valfria frön tillsammans med någon form av växtmjölk kvällen innan. På morgonen är det bara att toppa med det en gillar. Frukt, bär, sylt, nötter eller varför inte med ett smarrigt nötsmör. Overnight oat är ett väldigt bra sätt att byta ut den annars kanske obligatoriska yoghurtskålen till något annat. Rik på fibrer som håller dig mätt länge! Här har vi en ganska basic grötblandning toppat med mandelsmör, dadlar, äppelskivor & hampafrö. Receptet på gröten är till en portion:

0,75 dl havregryn

1 msk linfrön

1 msk chiafrön

1 krm kardemumma, gärna nymortlad

1 krm kanel

1,5 dl växtmjölk, här användes havremjölk

Gör såhär:

Blanda ihop de torra ingredienserna i en glasburk. Tillsätt mjölken och blanda samman. Låt stå över natten i kylskåp och toppa med äppelskivor, några hackade dadlar, lite extra havremjölk, hampafrö och mandelsmör på morgonen. 

 

För hemmagjort mandelsmör mixa bara 100 g rostad mandel till fint mjöl, tillsätt 1 msk rapsolja och en nypa salt och mixa tills det gått ihop sig till en smörig konsistens. 

Fluffiga bananpannkakor

Att göra bananpannkakor är ett jättebra sätt att ta tillvara på bruna bananer och det är supergott. Jag brukar variera mjölsorterna i receptet beroende på vad som finns hemma. Finns hasselnötsmjöl så åker det i och det blir då en härlig ton av rostad hasselnöt i smaken. Samma med mandelmjöl.  Detta receptet ger 8 mellanstora pannkakor. När du ändå är igång, dubbla receptet och ät de som blir över som mellanmål kalla, fortfarande supergoda! 

3 ekologiska ägg

2 ekologiska bananer

1,5 dl havremjöl

0,5 dl hirsflingor (eller mer av havremjölet eller valfri mjölsort)

1 tsk bakpulver

Gör såhär:

Mosa bananerna och blanda samman med äggen i en skål. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål för sig. Blanda sedan samman alla ingredienserna till en ganska tjock smet. Stek sedan pannkakorna i en torr stekpanna. Vill de fastna tillsätt lite neutral olja i pannan.  Ca 0,75 dl per pannkaka. De är dags att vända när det dyker upp synliga bubblor i smeten.

 

Servera pannkakorna med det du har hemma efter säsong. Jag gillar att tina lite blåbär från i höstas och äta med keso, agavesirap och rostade kokosflakes. Eller göra en äppelkompott med kanel och kardemumma och äta tillsammans med sojagrädde eller havregrädde. Min absoluta favorit är med hemmagjord jordgubbssylt av sommarens jordgubbar, krämigt jordnötssmör och lite hackad mandel. 

Fröknäcke med smak av paprika & spiskummin med grön ärtröra

Det är enkelt och kul att göra fröknäcke hemma. En kan lätt variera smaksättningarna och testa lite olika. Jag brukar ofta köra på fänkålsfrön då det är min favoritsmak till frukostknäcket men dessa med paprika & spiskummin passar väldigt bra med lite mer salta tillbehör. Ärtröran är god till och passar även utmärkt på en sallad. Det här receptet ger en plåt knäcke.

 

1 dl majsmjöl

0,5 dl bovetemjöl

0,5 dl kikärtsmjöl

2 tsk paprikapulver

2 tsk spiskummin

0,5 dl svarta sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

0,5 dl rapsolja

1,5 dl kokande vatten

Havssalt att toppa med

 

Gör såhär:

Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.

Tillsätt rapsolja och kokande vatten och blanda till en jämn smet. Lägg över smeten på ett bakplåtspapper och platta till med slickepott. Lägg ett till bakplåtspapper över och kavla ut smeten tunt mellan papperna. Skär smeten innan den går in i ugnen med hjälp av en pizzaskärare eller kniv i lagom stora bitar. Toppa med havssalt och grädda i ugnen på 150 grader i ca 45 min.

 

Grön Ärtröra

200 g tinade gröna ärtor

1 tsk salt

1 tsk peppar

1 tsk salladskrydda

2 msk rapsolja

0,5 dl fryst persilja

 

Gör såhär:

Tina ärtorna och mixa samman med de övriga ingredienserna. Jag brukar ofta snabbtina ärtorna genom att slå över kokande vatten och sedan hälla av. Tänk på att inte låta ärtorna ligga för länge i vattnet bara, då blir röran lös. Bred ärtröran på fröknäcket, ringla lite god olivolja över och käka!

Fänkålsknäcke toppat med söt kikärtsröra & äpple

Detta är mina mest gjorda fröknäcken och tydligt min favorit. Den söta kikärtsröra innehåller jordnötssmör och en tänker inte ens på att det är en röra gjord på kikärtor. De tillför en härligt krämig konsistens och är väldigt god med ett syrligt och krispigt äpple till. Receptet ger en plåt.

 

1 dl majsmjöl

0,5 dl bovetemjöl

0,5 dl kikärtsmjöl

1 msk mortlade fänkålsfrön

1 dl linfrön

1 dl solroskärnor

0,5 dl pumpakärnor

0,5 dl rapsolja

1,5 dl kokande vatten

Havssalt att toppa med

Gör såhär:

Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.Tillsätt rapsolja och kokande vatten och blanda till en jämn smet. Lägg över smeten på ett bakplåtspapper och platta till med slickepott. Lägg ett till bakplåtspapper över och kavla ut smeten tunt mellan papperna. Skär försiktigt smeten innan den går in i ugnen med hjälp av en pizzaskärare eller kniv i lagom stora bitar. Toppa med havssalt och grädda i ugnen på 150 grader i ca 45 min.

 

Söt kikärtsröra

1 förp kikärtor

3 msk agavesirap eller honung

2 krm vaniljpulver

2 msk jordnötssmör

En nypa salt

Skivat äpple 

 

Mixa bara samman alla ingredienserna till kikärtsröran i en matberedare. Bred på fröknäcket och toppa med skivat äpple!

Matig brunchmacka med hummus, rödbeta & äpple

När brödet har blivit några dagar gammalt och inte är lika smarrigt att äta bara som det är brukar jag rosta det i lite olivolja och toppa med något krämigt, något ugnsrostat och något krispigt. Det passar utmärkt till brunch men även som lättare middag. Här med hummus, rödbeta, krispig äppelsallad och mandel.

4 skivor grytbröd, recept under kategorin bröd

Olivolja att steka i

7 rödbetor

2 rödlökar

Hummus, se recept nedan

Äppelsallad, se recept nedan

Gröna blad efter säsong

Rostade mandelflakes

Hummus

1 förp kikärtor

2 små vitlöksklyftor eller en stor

0,5 dl olivolja

1 msk vatten

1 tsk spiskummin

Saft från 1/2 citron

Salt & peppar

Äppelsallad

2 äpplen

½ chili eller 1,5 tsk chiliflakes

½ kruka bladpersilja eller  ½ dl fryst persilja

2 msk olivolja

1,5 msk äppelcidervinäger

salt & peppar

Gör såhär:

Skiva brödet och stek gyllene i lite olivolja. Skär rödbetorna tunna, gärna med hjälp av mandolin och skiva rödlöken. Lägg på plåt, ringla över olivolja, salta & peppra och rosta i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

 

Rosta mandelflakes i torr stekpanna.

 

Gör hummusen genom att mixa ihop alla ingredienserna. Tillsätt extra vatten för lösare konsistens.

Gör äppelsalladen genom att skära äpplena i önskade bitar, hacka chili, persilja och blanda med övriga ingredienser.

 

Montera mackorna med hummus, ugnsrostad rödbeta & rödlök, äppelsalladen, gröna blad efter säsong och toppa med rostade mandelflakes!

Recept & foto finns med i Mer Smak nr 11 2018

ny.png