© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand. 

Mazariner med hallon

Jag älskar verkligen mazariner! Smaken av bittermandel har på senare år visat sig vara en favorit, iallafall i detta bakverk. Det är också väldigt rofyllt att baka sådant som innehåller flera moment. Här skall formarna fodras med mördeg, mazarinmassan göras och fyllas, de ska bakas av för att sedan svalna och strykas upp med glasyr.

 

Dessa mazariner innehåller frysta hallon från i somras, men det går att göra med andra bär eller frukter också. Detta är ett bra grundrecept att gå efter och sedan kan en peta i lite det som är i säsong eller det en gillar. Mazarinerna är toppade med frystorkade hallon som jag fyndade på matsmart.se som säljer varor som annars skulle ha slängts bort av olika anledningar. Det var lite så denna hallonmazarin kom till, jag ville dekorera och använda mig av hallonpulver som jag tidigare aldrig använt. Jag gillar att det dom ligger på som dekoration på bakverk säger något om innehållet.

 

 Formarna är loppisfynd och det underlättar så mycket att ha rejäla formar istället för de folieformar en kan köpa i butiken. Håll utkik på loppis och handla istället för att anmvända engångsmaterial! En mazarin behöver inte ha den vanliga ”mazarinformen” utan ta de formar du hittar. Dessa är något mindre än vanliga mazariner och receptet gav 22 st!

Mördegen

2 dl florsocker ( 90 g )

4,5 dl fint dinkelmjöl ( 270 g )

180 g ekologiskt smör

1 ekologisk ägg 

Mandelmassan

125 g ekologiska spanska mandlar

125 g råsocker

3 bittermandlar

Ev någon matsked vatten

Mazarinmassan

250 g mandelmassa

100 g rumsvarmt ekologiskt smör

2 st ekologiska ägg

3 st ekologiska äggulor

 

Glasyr

Florsocker & Vatten

Frystorkat hallonpulver

Gör såhär:

- Blötlägg mandlarna till mandelmassan i ljummet vatten minst 30 min. 

 

- Mixa råsockret till ett finare socker och arbeta ihop alla ingredienserna till mördegen. Arbeta inte för länge utan direkt när det gått ihop till en smidig deg plasta den och lägg i kylen minst 30 minuter.

- Smörj varje form med lite smör, annars fastnar mazarinerna sedan. 

- Sila mandlarna och mixa i en matberedare tillsammans med råsocker till en lagom krämig konsistens, lite lösare än den mandelmassan en brukar köpa i butik brukar jag göra. Tillsätt lite vatten om den är för hård och inte vill gå ihop sig. Riv ner bittermandel och blanda samman.

 

- Gör mazarinmassan genom att blanda ner rumstempererat smör i mandelmassan och sedan en äggula i taget och till sist ett ägg i taget tills det gått ihop sig till en homogen smet. Riv ner bittermandel, blanda samman och fyll i spritspåse eller använd en sked för att fylla sen.

-Ta ut mördegen ur kylen och fodra formarna. Fyll sedan formarna med 2/3 mazarinmassa. Tryck ner ett fryst hallon i varje mazarin.

 

-Baka av i ugnen på 200 grader i 12-15 minuter, de ska få en lagom gyllenbrun färg.

 

-Ta ut och låt svalna och knacka sedan ur dem ur formarna.

 

-Blanda florsocker och vatten till en ganska tjock smet och bred försiktigt ut över mazarinerna, innan det har stelnat toppa med frystorkade hallon.

Kom ihåg! Släng aldrig äggvitan som blir över när du använder dig av äggulan. Den går utmärkt att frysa in, tillsätta i matlagning eller använda i annan bakning!

Snabb äppeldessert i glas

Ströbrödscrunch, kokoskola, sojagrädde och kanelstekta äpplen! En dessert gjort på gammalt bröd.

Rosta bara överblivet bröd till krutonger och mixa det sedan till ett ströbröd. I det här receptet är ströbrödet gjort på grytbrödet som finns under kategorin bröd. 

 

10 dadlar

¼ dl vatten

2 dl hemmagjort ströbröd

1,5 dl mixade havregryn

1 msk kokossocker

En burk kondenserad kokosmjölk

2 nypor salt

3 äpplen

1 msk kokosolja

2 tsk kanel

1 msk kokossocker

1,5 dl sojagrädde

Gör såhär:

 Mixa havregrynen och blanda med ströbröd och kokossocker. Mixa dadlarna med vattnet och blanda sedan samman med ströbrödsblandningen till en smulig massa. Fördela ströbrödsblandningen på en plåt och rosta i 200 grader i 7 min. Låt svalna. Blanda den kondenserade kokosmjölken med saltet. Stek äpplena med kanel och kokossocker i kokosoljan i några minuter. Vispa sojagrädden. Varva ströbrödscrunch, äpplen, kokoskola och sojagrädde i glas eller skålar. 

Recept & foto finns med i Mer Smak nr 11 2018

Rotfruktskaka med havretopping & blåbär

En lättbakad rotfruktskaka som känns lite matigare då det är både rödbeta, morot och pumpafrön i smeten. Kakan håller sig saftig i flera dagar och kan ätas som den är eller som vi gjorde med lite havregrädde, blåbär och hackad mandel. Om du har en bit till övers som du inte vet vad du ska göra med är ett tips att smula den överblivna kakan och rosta i ugnen. Se receptet på smulet längre ner!

 

2 ekologiska ägg

2 dl råsocker

2 dl dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 morot

1 rödbeta

1 dl pumpafrön

1 dl rapsolja

 

Såhär bakar du kakan:

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och riv moroten och rödbetan. Blanda samman äggblandningen med de torra ingredienserna och tillsätt rotfrukterna, pumpafrön och rapsolja. Häll i en smord form och grädda i 45-55 minuter på 150 grader. 

Rostad rotfrukskaka med kanelsekt äpple

När rotfruktskakan blivit några dagar gammal släng den inte utan gör krispiga smulor att toppa en snabb äppeldessert med. Smula bara den överblivna kakan på en plåt och rosta i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter. Håll lite koll så de inte bränns, tiden beror helt på hur små smulor du gjort. Här serveras smulorna med kanelstekta äpplen, sojagrädde och dadelkolasås. Stek bara äpplena i valfritt fett, pudra över kanel och vänd runt. Mjöliga äpplen ger väldigt mosig konsistens, välj ett äpple du gillar. Ekologiskt och svenskt såklart!

 

Tips: Rosta överblivna kakor oavsett vad du har bakat för något. Det förlänger hållbarheten och det är kul när saker du bakat får ändra form och bli till en ny dessert. Till dina rostade smulor tillsätt något krämigt och något fruktigt och servera på en tallrik eller varför inte varva allt i ett glas?

 

Dadelkolasås

10 st medjooldadlar

1,5 dl mandelmjölk

1 krm vaniljpulver

2 krm havssalt

 

Gör såhär:

Mixa samman ingredienserna till en sås, smaka av med saltet.

 

Råvaruinformation: 

Medjooldadlar har störst smak av karamell av alla olika dadelsorter som finns. Medjooldadlar är de dadlar som är svårast att odla och är därför också dyrast. Köp ekologiska och tänk att det är bra att du betalar för det du får. En supergod näringstät karamellsmakande dadel. Undvik att köpa färska dadlar då de måste fraktas långt under kyla. De torkade dadlarna är då ett bättre miljöval! Torkad frukt tar generellt upp liten plats vid transport och så länge du som sagt inte väljer de färska krävs heller inte någon energi till att kyla ner dem. Dadlar är väldigt fiberrika och tillför en naturlig god sötma i många bakverk så därför väljer jag att ibland använda dadlar.

Bananglass med vanilj & citron

Ett kanonbra sätt att ta tillvara på övermogna bananer är att frysa ner dem i skivor och sedan mixa  till en smarrig, näringsrik glass. Bananglass går att variera i det oändliga, släng ner lite av det du har hemma. Glassen kan ätas som dessert, som frukost eller mellanmål. Cashewnötterna i det här receptet tillsätts för lite crunch och dadlar för lite kolakänsla. Jag tycker inte att det gör något om det inte är helt slätmixat, snarare godare med lite tuggmotstånd. Men det är såklart en smaksak, för att få riktig glasskänsla mixa den då helt slät. Till citron och vaniljen blir det väldigt gott med lite tinade blåbär. Eller senare i höst, färska direkt från skogen!

 

2 frysta bananer

2 dadlar

2 msk cashewnötter

Zest från en citron & saften från en halv

1 tsk vaniljpulver

2 msk växtmjölk

Blåbär, vallmofrön & kokosflakes 

 

Gör såhär:

Mixa samman alla ingredienserna till en glassliknande konsistens och toppa med blåbär, vallmofrön och kokosflakes. Ät direkt eller frys ner och ta upp senare.

 

 

Bananglass med smak av choklad & jordnöt

Den här bananglassen är den mest gjorda av mig. Jordnötssmör är bland det godaste som finns och tillsammans med chokladsmaken från en god kakao blir det här gudomligt. Superlyxigt mellanmål eller som en dessert toppad med hackad mörk choklad. Choklad och salt är ju en klassisk god kombo och jag tycker även här att det förhöjer chokladsmaken och är gott att toppa med lite flingsalt! 

 

2 frysta bananer

2 msk jordnötssmör

2 msk cashewnötter

4 dadlar

2 msk växtmjölk

2 msk kakao

En nypa salt

Mörk choklad att toppa med

 

Gör såhär:

Mixa samman alla ingredienserna i en mixer eller matberedare. Servera direkt eller frys ner och ta upp senare. Toppa med mörk choklad för lite bitar, annars är den god som den är bara!

ny.png