© 2019 by Nora Tysklind & Ebba Sand. 

Recept & foto finns med i Mer Smak nr 11 2018

Runt bondbröd med äpple & vita bönor

Blanda ihop degen på kvällen och låt jäsa över natten.

Vita bönor och dinkelmjöl gör brödet proteinrikt och saftigt. Använd en gryta för att få en fin form på brödet.

 

Ger 1 bröd

¼ paket jäst

4 dl vatten

1 svenskt äpple

1 burk stora vita bönor

2 tsk oraffinerat salt

8 dl stenmalet fint dinkelmjöl

 

Gör såhär:

Blanda ut jästen med vattnet. Tillsätt rivet äpple, salt och lite mosade vita bönor. Blanda i mjölet till en kladdig deg och täck med plastfolie och en bakhandduk. Ställ i kylen över natten eller ca 8 timmar.

Ta fram den jästa degen ur kylen och stjälp upp på mjölat bakbord och forma den rund. Låt jäsa i jäskorg eller på en bakduk i ett durkslag övertäckt i rumstemperatur i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in grytan, ca 20 cm i diameter, en stund innan gräddning så att den blir varm. Ta ut grytan ur ugnen, strö lite mjöl i botten

och lägg ner degen. Ställ grytan i mitten av ugnen och släng in ½ dl vatten under grytan innan du stänger ugnsluckan. Grädda brödet i 20 minuter i 250 grader, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare ca 30 min. Brödet ska ha en innertemperatur på 96-98 grader. Stjälp upp brödet och låt svalna helt innan du skär i det.

Kalljäst Tunnbröd

Enkla tunnbröd som går att variera efter vad du har för typ av mjölk hemma. Senaste gången hade jag mandelmjölk och det gick alldeles utmärkt. Funkar även bra att göra på vetemjöl. Dag 1 görs degen och ett dygn senare kavlas de ut och steks i stekpannan. Receptet ger 10 st bröd men varför inte dubbla mängden när du ändå är igång och frys in så har du tunnbröd tillgängligt när du blir sugen. Bröden är goda att äta i form av tunnbrödsrullar med matiga fyllningar eller som de är till frukost med lättare pålägg. En trevlig grej är att baka ett gäng och ge bort i present också, hur lyxigt är det inte att få hemmagjort tunnbröd?

 

4 dl havremjölk eller annan växtdryck

75 g rumsvarmt mjölkfritt smör

2 g ekologisk jäst

0,5 dl råsocker

0,5 dl mörk sirap

1 tsk oraffinerat salt

1 msk mortlade fänkålsfrön

250 g kornmjöl

250 g fint dinkelmjöl + till utbakning

 

Gör såhär:

Värm mjölken till 37 grader och häll i en skål. Tillsätt jäst, rumstempererat smör, råsocker, sirap, salt & kryddor. Rör om ordentligt. Tillsätt sedan kornmjöl & dinkelmjöl och blanda ihop till en kladdig deg. Dra en plast över och låt stå i kylen i 24 h. Ta fram degen och dela den i 10 lika stora bitar och rundriv dem. Om du har krysskavel så plattar du ut bollarna lite med handen och sedan kavlar ut dem med hjälp av krysskaveln. Om du inte har en sådan kavel så kavlar du istället ut dem på vanligt vis och sedan naggar dem ordenltigt med en gaffel. Tänk på att det vid kavling behövs mjölat bord så att de inte fastnar. Stek sedan bröden i en het stekpanna, vänd när det dyker upp synliga bubblor. Lägg dem på varandra under en bakhandduk så att de inte börjar torka. Om de skulle bli lite torra dag 2 värm på dem lite snabbt så känns de som nybakat igen! 

ny.png